En månad kvar till lucia ta kontroll över julstressen

 
Godmorgon fina du eller förmiddag är det ju. 13 november redan och det innebär att det är en månad kvar till lucia. Tiden går så galet fort snart är det jul.

Usch och fy tänker en del av er och jag förstår er. Alla gillar inte julen av olika anledningar. Julen kan vara fylld med mycket ångest och jobbiga minnen, alla vill inte fira jul och det är okej. Jag tycker dock att man aldrig ska låta det som varit förstöra för hur man får det i framtiden. 
Du kan inte ändra på det som varit men du kan välja om du vill att dina framtida jular ska bli jobbiga eller mer glädjefylda och trevliga. Det är upp till dig eller hur?!

Låt oss bena ut det där med julens alla måsten och den sjuka stress och press som följer med denna tiden på året. Överallt hör man folk som suckar och beklagar sig över hur jobbig denna tiden är och det kan verkligen inte vara speciellt roligt att ha det så. Men varför inte göra något åt situationen så att den blir bättre?

Man behöver inte göra en så stor grej av julen och det finns faktiskt myckt man kan göra för att det inte ska bli en så jobbig period. Nedan kommer jag dela lite tips/förslag på hur du kan göra för att det ska bli en bättre jul oavsett du firar jul eller inte.

  • Börja planera i god tid - Väntar du med att planera vad du ska göra på jul, inköp osv till sista veckan ja då blir det ju givetvis väldigt stressigt. Ta tag i det du kan göra redan nu och ha lite alternativ om du inte vet hur du vill ha det. 
  • Julklappsinköp - Julen är roligast för de små brukar man säga men visst blir man som vuxen glad över att få en gåva också. Men åter igen vänta inte med inköpen till sista minuten! Vet man olika saker folk önskar sig underlättar det om inte annat skriv upp lite förslag så du har lite att välja mellan i fall det du tänkt köpa är slut. Presentkort kan tyckas va opersonligt men serriöst enklare än så blir det inte och personen uppskattar mer att kunna köpa något dom vill ha eller behöver i stället för att få en julklapp som dom inte har användning för eller hur. 

  • Skippa julklapparna! Är ni bortbjudna är en enkel och rolig julgåva att köpa en korg eler fin skål som ni fyller med lite smått och gott tex julgodis, ett fint stearinljus, blomma, paket med kakor/kex, en flaska glögg, trisslotter osv. Tänk er de där lotterihinkarna med lite smått och gott i men i mindre format och med cellofanpapper och ett fint juligt snöre runt. Det uppskattas garanterat. Man behöver inte köpa julklappar om man inte vill, hör med de andra vad de tycker det är säkert fler än du som upplever det onödigt och jobbigt. Om inte annat försök tona ner det lite så det inte behöver va så stor grej, en liten sak kan betyda lika mycket som massa paket. 

  • Julmat planering -  Ska julen firas hos er och du har panik över alla måsten med mat som ska fixas osv?  
    Värdinnan behöver inte alltid stå för hela julbordet om man inte vill så klart. Be dina gäster att ta med något att äta. Är mormors Janson supergod be då henne ta med det, storebrosans revbensspjäll slår ingen ja men då kan han ta med det. Med andra ord tänk "knytkals" dela upp maten och be gästerna ta med lite var så blir det både billigare och mindre stress för dig. 
    Och hallå man måste inte ha ett fullt julbord om man inte vill satsa på det Ni tycker om och skit i resten. 

  • Skit i julmaten! Japp du läste rätt helst seriöst maten är hysterisk och vad är det för vitts med att sitta med matkoma en hel kväll pga att man tryckt i sig alldelles för mycket?  Ät nått annat en vanlig middag och satsa på att ha en mysig kväll med glögg och nått gott tilltugg på kvällen i stället. 
    Förra julen skippade jag julmaten helt då dels mina gäster skulle äta julmat på ett ställe till samma dag och stora pojken firade hos sin farmor på dan och alla barnen skulle fira och äta julmat dan efter med deras pappa.  Så jag hoppade över julmaten på julafton och åkte till Mc Donalds med de minsta, så skönt att slippa stressen med maten och matkoman. I stället fick vi en mysig kväll med lite julgodis och mys utan att någon kände sig proppmätt. 
    Vill du prongt ha din julmat så serveras ju jultallrikar på de flesta lunchrestauranger veckorna innan jul. IKEA tex.
  • Skippa julen helt och hållet res bort och bara njut av lediga dagar. I år är julen på en måndag villket innebär 5 dagar leigt om man inte jobbar helgdagar vill säga.


    Som sagt planering planering planering!
    Det blir som du gör det till! 
    Har du en negativ attityd kring jul pga av gamla erfarenheter och händelser kanske det är dags att släppa det stänga den dörren och göra nått bättre av den här tiden på året oavsett du satsar på julklappar, julmat och umgås med hela släkten. Hitta nya traditioner och skapa nya bättre minnen.
    Man behöver inte fira jul och man behöver inte ha allt. Det är okej att bara ta de delar man gillar lika väl som att inte fira alls. 
Skänk hellre några kronor till nått välgörande ändamål. Det är många som är ensamma och har det svårt över julen så gör något för någon annan. Att göra en vänlig handling för någon som har det svårt är en otroligt fin gest men känns framför allt väldigt bra för egen del också. 
 
 
Dela gärna med er nedan av era tips för att minska julstressen :)
 
 

Ett vardagspussel

Hej och välkommen till min blogg! Vem är jag? En ensamstående skild trebarnsmamma som har haft en minst sagt tuff resa med att få ihop vardagspusslet med allt vad det innebär. Genom åren har man samlat på sig en hel del erfarenheter och får ofta frågan hur jag orkat kämpa vidare i alla motgångar och bakslag. Så därför kom jag på idén att starta den här bloggen för att dela med mig om mina tips och erfarenheter. En blogg om hur man får ihop vardagspusslet med familjelivet, jobb och ekonomi. Jag hoppas ni kommer få lite inspiration och tips att ta med er i er vardag. Dela gärna med er av era egna tips och erfarenheter. Kram Veronica

RSS 2.0