Se upp med energitjuvarna


Hej på er alla finisar! 
Hur går det i höstrusket? 
Jag hade hoppats på en fin september månad men det har varit regn och blåst i stort sett varannan dag om inte annat grått och mulet. 
Nåja vi har haft några fina dagar in i mellen och nu har även de första frostnätterna kommit burr dags att plocka fram vinterjackorna.

Jag personligen tycker hösten är väldigt mysig. Ok när det regnar och blåsr på tvären och man måste va ute i skitvädret är det inte så kul så en stor kram och eloge till alla er som faktiskt måste jobba ute i ur och skur för vissa jobb måste ju göras oavsett väder.  Men om man bortser från det så är det mysigt med färgerna som skiftar ute och att sitta inne och mysa medan vinden viner och regnet piskar mot rutorna på kvällen. Sommaren stress och höga tempo lägger sig och man går in i en lugnare period. 
Men jag vet att många hamnar i en svacka så här års då det blir mörkare och kortare dagar, orken försvinner och det blir jobbigare att hålla motivationen i gång. Det är ju på ett sätt bara att gilla läget för vinterhalvåret tar ju slut tidsnog men det finns ju saker man kan göra för att undvika att man fastnar i det negativa ekkorhjulet. 

* Först av allt sluta lägga tid och fokus på sådant du inte kan påverka!
Är det inte ett problem som du kan lösa eller på annat sätt påverka till en lösning så släpp det och gå vidare. Att försöka hitta lösningar på sådant som inte är din sak att lösa tar oerhört mycket kraft och energi och bidrar bara att du inte kommer vidare utan i stället fastnar i alla negativa tankar pga av att du inte kan påverka problemet. 
Så kör du fast med något fundera då på om det finns sätt för dig att lösa det eller om det rent av är någon annan det ligger på att lösa. Fokusera på det du kan göra för att lösa det annars släpp det och låt det vara.

* Rensa bland dina kanaler och med det menar jag att vi påverkas mycket av saker vi hör och ser på dagarna. Det kan tex va något program på radion du hör på väg till jobbet som irriterar och får dig på dåligt humör. Varför lyssna eller titta på sådant som man inte gillar, är intresserad eller blir glad av undrar jag då?
Vi pumpas med olika nyheter och reklam på alla möjliga håll nu för tiden men man kan ju ta bort mycket av det om man vill. Lyssna på din favortimusik eller en bra podd eller ljudbok i stället för det där som du i slutändan bara retar dig på. Vår hjärna fastnar nämligen lättare i det negativa vilket gör det svårare att ändra fokus om negativa tankar fått ta greppet. Så starta dagen med sådant du blir glad av och tycker är intressant i stället. 

* Ta en annan väg till jobbet om du vet att den vägen du brukar ta innebär köer och förseningar 9 av 10 gårnger. 
Finns det andra vägalternativ så varför tar du inte det i stället? Att behöva åka hemifrån 10 min tidigare för att vägen är lite längre kan det ju vara värt om du i slutändan faktiskt kommer fram i tid och slipper stressen som blir om man hamnar i världens bilkö och blir försenad. 

* Omge dig med rätt personer och undvik de som skapar irritation, stress eller på annat sätt påverkar dig negativt. Jag har blivit hårdare när det gäller kompisar och folk jag vill umgås med senaste åren. Det är bland släkt, vänner och kollegor vi har de flesta energitjuvarna. De där som alltid ska älta samma problem dom haft senaste åren men inte gör något åt, de som inte vill se att det finns andra lösningar trots att dom försökt på sitt sätt så många gånger men ändå inte kommit vidare. De som är duktiga på att påpeka att det där blir nog svårt, det fixar du inte eller ännu värre inte bryr sig alls. De som hör av sig när det passar dom men om du vill något får du jaga dom i dagar och veckor.
 Jag har också ältat mina problem men tillslut kom jag till en punkt när jag insåg att JAG måste välja en annan väg för jag kommer inte vidare, mina problem har inte löst sig så nått måste jag ändra på. Och det innebär inte att jag sagt upp bekantskapen med alla jag känner, utan snarare att jag succsesivt valt att inte tillbringa tid och lägga min energi på att hålla jkontakt och umgås med vissa av dom. 
I skrivandets stund har jag inte många riktiga vänner som jag umgås med kvar men faktum är att det känns ändå bättre och jag kommer ju lära känna nya människor på reasans gång som jag kanske passar bättre ihop med. För  man glider ifrån varandra i bland när livet drar en åt olika riktningar så är det bara. Vi utvecklas hela livet och intressen och mål i livet ändras. Så låt inte andra bli energitjuvar som stoppar dig på vägen.

* Investera i dig själv och gör sånt som du blir glad av och tycker är roligt. Vissa saker i livet måste man göra fasten det är tråkigt men du får inte glömma fylla på ditt konto med positiva tankar och kännslor så att du orkar med det tråkiga delarna.
Gå en kurs eller åk iväg på en weekend och samla inspiration och nya idéer. Läs böcker och tidningar  kolla på youtubeklipp och åk på studiebesök se hur andra gör.  Ta hjälp när du kör fast av någon som kanske kan en sak bättre än dig och fokusera i stället på de bitar du är bra på. På så sätt fastnar du inte i ett problem utan kommer vidare och kan fortsätta fokusera på det du är bra på och gillar. Alla kan inte va bäst på allt och att få hjälp med något som man själv kanske inte gillar att göra eller inte är så bra på är väldigt skönt för då slipper det dåliga samvetet eller prestationsångesten ta över.


Kort sagt se till att ta kontroll över dina tankar och vad Du vill göra i livet. Radera det negativa så mycket det bara går och fyll på med sånt du blir glad av och som gör att dagarna rullar på lättare. Fokusera bara på sådant du kan påverka och släpp resten.
Hamnar du i en svacka tänk då efter vad det beror på och vad kan du göra för att komma vidare och på rätt spår igen. Glöm inte att belöna dig när det går bra. 
Jag kollar på massa bra klipp om motivation och pepp på youtube med massa tips och bra saker att ta till i vardag som jobb. Kommentera gärna om ni vill ha lite tips på Youtubers med fokus på personlig utveckling osv så gör jag ett inlägg om det.

 
Höstrusk över Kungshamn igår.


Ett vardagspussel

Hej och välkommen till min blogg! Vem är jag? En ensamstående skild trebarnsmamma som har haft en minst sagt tuff resa med att få ihop vardagspusslet med allt vad det innebär. Genom åren har man samlat på sig en hel del erfarenheter och får ofta frågan hur jag orkat kämpa vidare i alla motgångar och bakslag. Så därför kom jag på idén att starta den här bloggen för att dela med mig om mina tips och erfarenheter. En blogg om hur man får ihop vardagspusslet med familjelivet, jobb och ekonomi. Jag hoppas ni kommer få lite inspiration och tips att ta med er i er vardag. Dela gärna med er av era egna tips och erfarenheter. Kram Veronica

RSS 2.0