Rutiner i vardagen ett måste som underlättar i vardagspusslet


Hej på er finisar! 
Nu har hösten kommit till oss här i norra bohuslän med kallare och ostadigare väder,  träden har från ena veckan till den andra börjat skifta färg och tappa sina löv och kvällarna mörknar tidigare. 

Barnen har varit igång i skolan några veckor nu och vardagspusslet börjar falla på plats efter sommarlovet. Det är alltid en del trixande och fixande så här i början innan allt rullar på och speciellt när lilleman bott hos sin pappa ett år och han ska komma in i klassen med nya lärare osv igen. 
Jobbet är så rörigt sen en tid tillbaks så den biten är väldigt frustrerande vissa dagar och gör det svårt att planera dagarna. 
Men nu har vi kommit igång med allt någolunda, skolan är igång och förkyldningarna likaså så sjuka ungar har vi redan hunnit med, simskola för lilleman också vilket innebär att jag fått justera jobbtiderna den dagen för att hinna köra. Och om knappt 2 veckor börjar min utbildning också så jag har haft fullt fokus på att se till att barnens rutiner fungerar nu innan för att undvika onödig stress när jag själv kan ha mycket skolarbeten också att hinna med. 


Att bygga upp sina egna vardagsrutiner är så viktigt och något som underlättar veckornas alla måsten. Speciellt när man är ensam förälder och ska rodda familjelivet med, skola, jobb och fritidsaktiviteter ensam.  Men oavsett man är ensam, har barn eller inte så underlättar det att ha lite rutiner i vardagen. 

Förr var jag en sånn person som snozzade till sista minuten och fick stressa iväg till jobbet vilket ofta ledde till att man glömde saker man skulle ta med på morgonen, hoppade över frukost en och var irriterad och stressad när jag kom till jobbet. Känner du igen dig?

Jag ändrade mina morgonrutiner för ett år sedan och kan inte förstå hur jag fixat att leva så rörigt som jag gjort tidigare? 
Det behövs inte stora förändringar för att göra en ordentlig skillnad. Jag har fått lugnare mornar och är inte lika slut på kvällarna  längre och får dessutom tid över till att hitta på saker med familj och vänner. Allt handlar om planering, prioriteringar och att hitta rutiner som passar och underlättar din vardag. 
 
 
En lugnare morgon får du med tre enkla steg:
 
  • Lägg dig i tid! Ja är du morgontrött så är det en god vana att se till att komma i säng i tid så du får tillräckligt med sömn. Behöver du 8 timmars sömn och ska gå upp 06:00 så behöver du krypa i säng vid 22 tiden. Hitta en tid som fungerar bäst för dig. Själv behöver jag sova  7 timmar för att vakna utvilad. 
  • Förebered så mycket du kan kvällen innan! Ladda kaffebryggaren, lägg fram kläder, och viktiga papper,  packa väskan, förbered matlådor osv så det är enkelt att plocka ihop och komma iväg när du ska åka.
  • Ställ klockan minst 30 minuter tidigare än du måste gå upp och se till att inte snoza! Jag började med 30 min men ställer nu klockan 1 timme tidigare och hinner dricka kaffet och vaknaoch göra mig iordning i lugn och ro vilket i sin tur gör att jag hinner äta lite innan jag åker. Jag kan inte äta direkt jag vaknar så genom att jag får den här extra tiden hinner jag komma igång lite och brukar äta något litet efter jag varit ute med hundarna på morgonen. 
Har man småbarn så är förberedelser så tidssparande, för skulle det bli något krångel på morgonen som kan dra ut på tiden så har du i varje fall ordning på det du ska ha med osv. Att behöva springa runt och leta kläder och försöka fixa i ordning sig när de små trilskas är ingen bra start på dagen.
 
 
Få med barnen i rutinerna!
 
Nu är mina ungar inga småttingar längre utan kan börja ta ansvar och hjälpa till hemma. För mig är det  ett måste att vi kan samarbeta och hjälpas åt för att jag ska slippa va ett vrak på kvällen. 
Så när E och K flyttade tillbaks nu i sommar från sin pappa hade vi ett familjemöte med deras storebror och diskuterade hur vi vill att saker och ting ska fungera. Vad som fungerat sämre tidigare och vad vi vill ändra på. Med andra ord en plan för att kunna jobba mot våra gemensamma  och egna mål. 

Det finns ju smarta appar att använda ihop med barnen för att få dom mer involverade i vardagssysslorna och motiverade att hjälpa till. Jag har tidigare tipsat om appen Gimi som vi fortfarande använder och som är uppskattad av barnen också. Ni hittar det inlägget här >>

Måste säga att det dröjde inte länge fören jag märkte att resultaten kom efter vi satt ihop vår plan här hemma. De små har tom börjat ta efter min rutin med att komma i säng i tid och  gå upp lite tidigare för att slippa stressa på morgonen vilket i sin tur gjort att vi inte haft några sura miner och trötta griniga ungar på morgonen. Dom hjälper till mer med vardagssysslorna och förbereder och planerar det dom behöver ha med sig kvällen innan så jag är riktigt imponerad över förändringen som skett här hemma. 

Men det är klart dom såg hur sliten trött och grinig jag var tidigare och vilken skillnad det är nu när jag både har mer tid över och inte är så stressad. Vi får mer kvalitetstid tillsammans vilket är guld värt. 


Nu är ju hösten här och det innebär att vi spenderar mer tid innomhus och dagarna blir kortare och mörkare. Det är en seg och påfrestande period vi har framför oss men om man ser över sina dagar och funderr över vad det finns för delar man skulle kunna göra lättare och ändra på så lovar jag att det kommer kännas så skönt. 

För mig som ensamstående med många bollar i luften behöver jag rutiner som gör vår vardag enklare. så att eventuella problem går att lösa smidigare. För onödigt krångel är inget jag har tid med, för det kommer givetvis vara mer intensiva och körigare perioder in i mellan och då är det skönt om vardagsrutienrna fungerar och rullar på. 

Helgerna har jag friare med sovmorgon och försöker inte ha massa inbokat utan tar dagarna som de kommer. Och det är så skönt, stressnivån är inte alls det samma som tidigare vilket är skönt för i sommar var det väldigt intensiva veckor jobbmässigt vilket körde slut på en del. Så att skapa rutiner som får vardagspusslet att fungera och frigöra tid för att kunna ta det lite lugnt in i mellan är så viktigt.
 
Så mitt tips till er oavsett hur erat liv ser ut med familj och jobb är att sätt er ner och fundera på vilka delar ni inte gillar och trivs med i vardagen. Vad kan ni ändra på för att det ska bli bättre?
 
 Lättas är att ändra på en sak åt gången så hoppar man vidare till nästa punkt på listan när man känner att man kommit igång med första punkten. 
 
Kram V
 
 

Ett vardagspussel

Hej och välkommen till min blogg! Vem är jag? En ensamstående skild trebarnsmamma som har haft en minst sagt tuff resa med att få ihop vardagspusslet med allt vad det innebär. Genom åren har man samlat på sig en hel del erfarenheter och får ofta frågan hur jag orkat kämpa vidare i alla motgångar och bakslag. Så därför kom jag på idén att starta den här bloggen för att dela med mig om mina tips och erfarenheter. En blogg om hur man får ihop vardagspusslet med familjelivet, jobb och ekonomi. Jag hoppas ni kommer få lite inspiration och tips att ta med er i er vardag. Dela gärna med er av era egna tips och erfarenheter. Kram Veronica

RSS 2.0