Seg och omotiverad? Hitta det där lilla som gör dagen lite lättare för dig eller någon annan

Mindre än 2 veckor kvar till jul, lucia i övermorgon nu är det mycket och det går fort. 
Känner ni av stressen kan jag tipsa er att läsa mitt förra inlägg med lite goda råd och tips på hur man överlever hysterin som är just nu ni hittar inlägget här >>
 
För min del är det väldigt blandade kännslor just nu,det är mycket med lucia firande och julklapps shopping osv men samtidigt så slipper jag julstöket här hemma i år då barnen ska fira jul hos sin pappa. 
Med andra ord inte massa planering inför själva julafton vilket känns helt okej även om det såklart kommer kännas väldigt tomt utan barnen. Ingen fara jag kommer inte sitta ensam, jag har fått flera erbjudande från vänner att komma och umgås med dom så vi får se vad man väljer att hitta på när det är dags. 

Julpyntat har vi fått gjort i varje fall och i år fick jag faktiskt upp adventspyntet redan veckan innan vilket aldrig har hänt tidigare jag brukar alltid stressa med det samma dag typ haha. Men som sagt mitt fokus i år har varit att få bort energitjuvar som tex dålig planering och göra saker så lätt som möjligt. Och jag kan meddela att det var en riktigt skön känsla även om det inte var en så stor grej att plocka fram stjärnor och gardiner. Fick tom inhandlat två stora röda julstjärnor hos Plantagen till kök och vardagsrummet, som förövrigt katten håller på att demolera just nu haha men dom var fina ett tag i varje fall.
 
 
 
Men hörni jag vet att detta är en period som är väldigt seg och krävande för många människor.  Dels julstressen isig med allt vad det innebär men även då vi nu är i slutet av året och det är mörkt och ofta inte så roligt väder ute. Man blir trött och har svårt att hålla motivationen uppe. 
Har man dessutom det tuff på olika sätt gör det inte saken lättare. 

Jag har själv varit eller NEJ jag är fortfarande i en sådan period nu när jag inte studsar ur sängen på morgonen och är full av energi och driv. För min del är det jobbsituationen som varit ett stort problem då jag blivit lovad heltidsjobb som sen inte blivit något av och under tiden jag sökt annat fått jaga timmar som vikarie i skolan. Vikarie jobb är helt okej om man har annan inkomst också men som ensamstående mamma utan annan inkomst har det varit jätte tufft. 

Känslan av att inte veta hur man ska få ihop pengar till mat och besin så man har råd att ta sig till jobbet är inte rolig. Socialbidrag täcker det absolut nödvändigaste med mat hyra osv. Bensinpengar till ett jobb ingår inte och inte pengar till julklappar, andra oplanerade utgifter osv. Självklart har bilen krånglat under den här tiden också och kostat en del och jag är glad varje dag jag kan ta mig til och från jobbet med den. 
Inte optimalt men problem är till för att lösas om man vill få till en förändring. 
Vill man inte ha en förändring kan man sluta läsa denna bloggen eftersom det är det som de flesta av mina innlägg handlar om. 

Jag har nämnt det i tidigare inlägg >> tips på hur man ändrar situationen och kommer på rätt bana igen.
Men det finns såklart mer och vet ni vad det behöver inte va så avancerat för att få vänt en dålig dag till det bättre. 
Det gäller att hitta det där lilla positiva i varje dag för tro mig det finns alltid något bra att glädjas åt om ni öppnar ögon och öron. 
 
ENERGITJUVAR:
Omger man sig med negativa personer så är det inte så konstigt om dagarna känns tunga men ett tips för att få tyst på gnäll spikarna är att fråga/säga följande om dom står och beklagar sig över något problem:
- Det var tråkigt att hör att du tycker/tänker så om ... men vad gör DU för att det hela ska bli bättre?Troligen kommer personen inte med något vettigt svar och då kan du avsluta det hela med: - Gör man inte något åt det hela för att det ska bli en förändring så har du faktiskt ingen rätt att klaga! 
 
Oftast blir dessa personer tysta och går därifrån. Skulle dom börja protestera så svarar du bara lugnt
- Är du inte nöjd med situatiuonen så har du två alternativ 1) Gör något åt situationen så den blir bättre 2) Inte göra något alls och fortsätta som du gjort tidigare men då ska du inte klaga eftersom det är ditt eget val att  inte göra något åt det. Slut på diskutionen lägg inte mer tid på dessa personer.

Jag har rensat bort så många negativa personer från både socialamedier och irl under hösten det måste man göra i bland för man passar inte ihop med alla människor och alla behöver inte vara en del av ditt nätverk heller speciellt om dom inte bidrar med något gott. Så var inte rädd för att rensa bland dina kontakter. Umgås och omge dig med de där personerna som tillför något bra, som du blir glad av att umgås med, som kommer med bra tips och råd eller på annat sätt får dig att känna dig uppskattad och må bra. 

GÖR NÅGOT FÖR NÅGON ANNAN:
Ett bra knep om man känner sig omotiverad och nere är att göra något bra för någon annan.
Det kanske låter konstigt men en vänlig handling kan göra någonannans dag och tom dagar bättre. Och att göra någon annan glad gör ju att du också känner dig gladare eller hur.
 
Det kan tex vara att hjälpa en gamal granne eller släkting med att åka och handla, nu i juletider så kanske dom behöver hjälp med att skapa julstämning i sin bostad, baka något gott eller bjud på en kopp kaffe, köp en julblomma osv. Många känner sig väldigt ensamma runt jul så att bara sätta sig och prata och visa att man bryr sig kan göra stor skillnad för en annan person och samtidgit fylla på ditt eget måbra konto när du visar att du är en bra medmänniska. 
Skicka ett meddelande eller ring. Det kan betyda massor för någon anna att du visar att du finns där. MEN skippa alla dessa kjedjebrev som ciruklerar med julkramar osv. Nej ett eget persomligt meddelande gärna med en liten bild gör stor skillnad.

Jag har tex rensat ur urväxtra kläder för barnen och kläder jag sjölv tröttnat på och ska skänka till kyrkan och kvinnojouren då domi sin tur delar ut till de som har det tufft. Jag och dottern gjorde även en jätteutrensning av julpynt i helgen som vi också ska ta med dit. Bara tanken på att någon annan kan få lite julglädje av dessa saker gör mig varm i hjärtat. Kolla med socialen eller om ni har en familjecentral om dom har tips på fler ställen som tar emot kläder/leksaker osv 
Det som inte är värde för dig längre kan bidra till mycket glädje för någin annan!

TA VARA PÅ SOLSTRÅLARNA:
Att sitta inne en hel dag gör inte saken bättre om du är trött och omotiverad.
Du behöver gå ut i dagsljuset oavsett väder. 1 timmes dagsljus är vad kroppen behöver minst om dagen så jobbar du inte utomhus så ta varje tillfälle du kan att komma ut lite. Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder och en kort promena är bättre än inget så skippa ursäkterna se tilla tt ta dig utanför dörren på dagarna! Passa på att va ute lite mer när solen skiner och ladda batterienra lite.


TA DIG TID TILL SÅNT DU GILLAR:
Jag hör allt för ofta att folk inte har tid att göra olika skaer fast dom egentlgien vill.
Hm... Ok vad är problemet undrar jag då, vad är det som gör att du inte kan avsätta tid till något du tycker är roligt i bland? 
Ja alltså man behöver ju inte avsätta tid dagligen men nån gång i veckan eller månaden. 
Dygnet har trots allt 24 timmar veckan har 7 dagar och visst man jobbar, har skola ,familj osv MEN du behöver din tid i bland också för att va den bästa version av dig själv, för att orka leverera gråa långa arbetsveckor. Man kan gå på autopilot ett tag men tillslut måste DU prioriutera dig själv och fylla på med något DU blir glad av och mår bra av. 
Trust me jag har kört på autopilot i 3 år och nu i år har jag verkligen märkt att det går inte längre det är dags att fylla på mitt eget måbra konto för annars orkar man inte. 

Förslag på saker att göra: 

- Lyssna på bra musik /en bra podd eller ljudbok medan du lagar middag/diskar/viker tvätt/städar 
- Träna/ motionera i någon form några minuter om dagen är bättre än inget. De flesta gym har olika gruppaktiviter som är uppskattade, zumba är mycket uppskattat eller varför inte dansa, bugg, salsa osv kolla vad det finns för kurser i ditt område och ta med en kompis.
- Laga en ny maträtt i veckan/månaden. ett kul sätt att öka kreativiteten och få fart på inspirationen i köket
- Ta en fika med vänner du inte träffat på länge ( även en snabb kopp kaffe på en lunchrast med en god vän kan göra gott för humöret en grå och seg vecka)
- Prova en ny hobby. Bara för att man är tjej så behöver man inte gilla handarbeten lika väl som en kille inte behöver gilla att snickra. Testa nått nytt som verkar spännande, det brukar komma kurserbjudnande i de lokala tidningarna eller sitta lappar i affärerna så gåll utkik. Om inte annat så kryllar det av föreningar och aktiviter på facebook så lägg ut en förfrågan i nån lokal köp/säljgrupp.
- Gör en dagsutflykt till något ställe du inte brukar åka till. Åk själv eller ta med en kompis. Många samlar ihop ett tjejgäng och åker till Ullared men behöver ju inte va shopping resa, nu i juletider så kan det ju vara mysigt att åka till någon större julmarknad i någon annan kommun. Eller varför inte ta en dagstur över till Danmark. Miljöombyte behöver inte betyda att man åker på semester. En kortare dagstur är helt okej också.
- Unna dig nått gott, sovmorgon, en god kaffe på nått café, ett härligt skumbad eller nån inspirerande tidning att gotta ner dig i soffan med.
 
HITTA SAKER ATT SE FRAMEMOT:

Det är mitt lilla dilemma just nu jag har verkligen ingenting kul att se fram emot framöver. Eftersom barnen är hos sin pappa jul och nyår kan jag ta dessa dagar som de kommer annars brukar man ju planera för allt mys och festligt med familjen. Jag har ioförsig ett nytt jobb att se framemot men kruxet är att jag vet inte när det kommer igång så just nu avvktar jag besked men sommaren som kommer kommer bli full rulle vill jag lova. 
Men hur som helst att ha något roligt att se fram emot är en bra morot att peppa sig med sega dagar.  Behöver ju inte va stora saker utan även mindre grejer som är på gång.  Att man ska träffa någon man inte sett på länge, en tävling, resa, flytt, nytt jobb, utbildning/kurs, extrapengar som är på väg eller vad det nu kan vara. Jobbar du mot ett mål och du snart är klar, där har du ju dina framgångar att se framemot. Ska göra ett inlägg med årsresume och planer för det nya året. Men det är ju något du kan tänka på redan nu. Vad vill du göra nästa år? Det är ju något att se fram emot också. 


Ja hörni här kom några tips på vad man kan göra för att få fart på energin och humöret igen. 
En personlig favorit när jag hamnar i en svacka är att kolla på Youtub eller Pinterest om sånt som jag är intresserad av. Det finns massor av tips och inspiration att hämta där så ut och sök  med varning för att du fastnar i allt intressant du hittar. 

Glöm inte klicka på gilla knappen om du vill ha fler inspirrande inlägg. Och lämna gärna en kommentar och dela med dig av dina tips och idéer. 

Kram V

Ett vardagspussel

Hej och välkommen till min blogg! Vem är jag? En ensamstående skild trebarnsmamma som har haft en minst sagt tuff resa med att få ihop vardagspusslet med allt vad det innebär. Genom åren har man samlat på sig en hel del erfarenheter och får ofta frågan hur jag orkat kämpa vidare i alla motgångar och bakslag. Så därför kom jag på idén att starta den här bloggen för att dela med mig om mina tips och erfarenheter. En blogg om hur man får ihop vardagspusslet med familjelivet, jobb och ekonomi. Jag hoppas ni kommer få lite inspiration och tips att ta med er i er vardag. Dela gärna med er av era egna tips och erfarenheter. Kram Veronica

RSS 2.0