Sluta fokusera på problemen vännen

 
F.R.E.D.A.G igen!
Har inte uppdaterat på ett tag men har haft fullt upp här hemma så tiden har inte riktigt räckt till. 
Men nu är jag tillbaks igen och har en grej jag skulle vilja ta upp med er som jag vet många brottas med.

Nämligen att fastna i de negativa tankarna. 
Det är något vi alla gör i rätt som det ärt men grejen är den att man inte ska låta dessa tankar styra våra val i livet. 

För en vecka sedan var jag på en företagsföreläsning med två mycket inspirerande norska entreprenörer som berättade om sin businessresa. Efteråt fick vi möjlighet att mingla lite och ställa frågor vilket var väldigt intressant då vi var en liten grupp så vi fick verkligen chans att diskutera vidare och bolla olika tankar. 
Med bland gästerna fanns en kvinna i 40-50 års åldern som jag redan när jag kom och hälsade på henne uppfattade som väldigt osäker. Under eftersnacket som följde så fick vi alla frågan vad vi tar med oss hem från föreläsningen och när det blev hennes tur så säger hon att det var intressant att lyssna på och att hon önskar att hon kunde byta bana i sitt jobb eller stara något som gav det hon saknade i sitt jobb. 
Inget konstigt med det eller hur så är det många som tänker. 
Men när hon fick frågan vad hon ville göra så hade hon flera lösa trådar hon drog i men alla hade en sak gemensamt och det var att det var något hon trodde att hon inte kunde genomföra så därför fick det bara bli en dröm...

Jag var inte ensam om att reagera på hennes sätt att resonera: Jag vill göra dessa saker MEN...
Där tog det stop. 
De som föreläste försökte lirka lite med henne och fråga varför hon inte ger det ett försök men det kunde hon inte riktigt förklara och blev märkbart frustrerad över feedbacken hon fick. 
Samtalet fortsatte med oss andra men vi kom strax tillbaks till kvinnan som såg mer och mer obekväm ut av att höra allas tankar och idéer. 
Ett av ämnena som togs upp i föreläsningen var att har du något du verkligen brinner för och vill göra så hittar man lösningar på problemen. Detta var något som föreläsaren tog upp igen till kvinnan och menade att det kanske var så att idéerna hon hade inte egentligen var något hon verkligen drömde om att få jobba med, det kanske  fanns något annat som hon kunde rikta in sig på i stället som var lättare att genomföra?
Nej så var det minsan inte svarade hon detta var det hon ville göra men det kanske inte framgick till oss när hon berättade det?...

Då kunde jag inte hålla mig utan var tvungen att flika in att ja men det är ju inte så det låter när du berättar dina planer. Du vill göra dessa saker ja visst fast sen när du fortsätter så kommer problemen. "Men jag kan inte för att..." Varför fokuserar du bara på problemen undrade jag? 
Nä så är det inte alls svarar hon då, men då slöt de andra upp och berättade att dom också uppfattade det så. 
Föreläsaren fortsatte med att detta är ju så viktigt att tänka på när man presenterar sina idéer både för andra men också för sig själv. Det du säger till andra det andra uppfattas kanske inte så som din känsla egentligen vill beskriva det. 
Fokuserar du på problemen i stället för att ta reda på vad det finns för lösningar så kommer du ju aldrig vidare eller hur?!

Kvinnan höll med vi hade ju en poång,men sa hon jag vet ju inte hur jag ska göra medan tårarna kom i ögonvrån. 
Föreläsaren fortsatte peppa henne och vi alla kom med förslag på hur hon skulle komma vidare och tänka i stället vilket fick henne att torka sina tårar senare åka hem med ett lite mer sjölvsäkert leende på läpparna.

Jag tyckte lite synd om henne samtidigt som jag kände så väl igen mig. Det där var ju jag för knappt ett år sedan. Jag ville massor men fastnade i alla problem istället för att sätta mig och fundera på hur man kan lösa det för att komma vidare. Och jag är en person som har väldigt nära till tårar speciellt när jag tycker något är jobbigt så det var som att se sig själv i kvinnan. 
 
 
Det är ju så vi funkar våra negativa tankar är starkare än de possitiva och det är egentligen en inbyggd försvarsmekanism för att skydda oss mot faror. 
Att tänka i nya banor för att komma runt problemet är många gångaer att gå utanför sin komfortzon. Det kan kännas läskigt och omöjligt till en början och då är det lättare att ge upp och säga att nä men det går inte för att...
Men det går givetvis att göra något åt men det hela hänger ju på hur du väljer att tänka!

Negativa tankar leder inte till något possitivt så är det bara. 
Vi stöter alla på olika problem i livet och varje gång ställs vi inför två val
 1. Ta tag i problemet, leta nya lösningar och ta dig vidare
2. Ge upp, inte göra ett försök och med andra ord inte komma vidare
 
En annan sak man ska radera ur sitt tänk om man vill komma vidare med sina planer och drömmar är ord som:
Kanske, vi får se, alla osäkra svar.
Det finns inget kanske eller vi får se om du ska lyckas! 
Antingen vill man något eller så vill man inte punkt slut. 

Jag känner flera personer som fastnat i det negativa tänket på olika sätt och jag träffar ständigt folk ute som är lika dana. 
De kan inte, de orkar inte osv 

Nopp man kanske inte kan lösa allt själv men tänk efter lite det kanske finns andra i din omgivning som är duktig på de delar du inte klarar av att lösa själv? 
Och vadå orkar inte? Nä men jag är hemskt ledsen men orkar du inte jobba vidare med dina drömmar och planer  då kommer du inte uppnå dina mål och drömmar heller. 
Det är med andra ord ett val vi gör ett val som DU måste göra varje morgon du går upp på morgonen jag på kvälen med när du går och lägger dig. 
Bestämma dig för att detta ska jag lösa, jag ska göra vad som krävs för att lösa det.
När du vaknar på morgonen ska du ha en plan på ett par saker du ska göra för att lösa problemet eller jobba vidare i dina planer. 
Allt är inte en quick fix tyvärr vissa saker kan ta tid att lösa medan andra går fortare än du räknat med när du väl tagit tag i dom.

Men det som är viktigast för att bryta detta mönster är att sluta fokusera på det negativa i problemen och i stället fundera på vad krävs för att komma vidare? Vad finns det för lösningar, vad kan man göra annorlunda?
Det kommer inte va lätt att ändra täket men prova cch jag lovar att för varje framsteg du gör så kommer det gå lättare och lättare. 

Bestäm dig för att du kan göra detta och säg det högt och skriv det på lappar, i mobilen ja överallt du kan se det dagligen så du påminns. 

 

Kram V

Ett vardagspussel

Hej och välkommen till min blogg! Vem är jag? En ensamstående skild trebarnsmamma som har haft en minst sagt tuff resa med att få ihop vardagspusslet med allt vad det innebär. Genom åren har man samlat på sig en hel del erfarenheter och får ofta frågan hur jag orkat kämpa vidare i alla motgångar och bakslag. Så därför kom jag på idén att starta den här bloggen för att dela med mig om mina tips och erfarenheter. En blogg om hur man får ihop vardagspusslet med familjelivet, jobb och ekonomi. Jag hoppas ni kommer få lite inspiration och tips att ta med er i er vardag. Dela gärna med er av era egna tips och erfarenheter. Kram Veronica

RSS 2.0