Ett problem eller en möjlighet, det är frågan?

 
Hej på er finisar hoppas ni har det bra trots det minst sagt frustrerande läget vi fortfarande befinner oss i. För min del rullar vardagarna på nästan som vanligt tack vare jobbet vilket är väldigt skönt för då går veckonra lite fortare. Det är fortfarande en vecka i taget för mycket kan hända, ena stunden har schemat sett väldigt tomt ut pga avbokningar men sen har det dykt upp något flyttstäd eller byggstäd som räddat situationen men som sagt det ändras hela tiden för i balnd tror man att man har en full dag men så blir någon kund sjuk eller är hemma och vabbar så då försvinner plötsligt ett pass eller två. Det är ovisa tider men man får ta en dag i taget och är glad för varje vecka som jobbet trots allt rullar på. 

I helgen hade jag barnen och vädret var till en början okej så på lördgen passade vi på att grilla när vädret var fint sen blev det regn och kallare igen. Men då blev det Netflix, kort spel och massa funderingar kring framtiden. Hur ska vi komma vidare med alla planer osv. 
 

Jag försöker få med barnen i planeringen i de delar dom kan vara med och bestämma, på så sätt får alla vara med och dela med sig av sina tankar, idéer och önskemål. Dom är så stora nu så dom förstår att allt inte sker i en handvändning utan att i bland tar saker och ting längre tid att få till. 
Barn är otåliga och vill ha resultat snabbt och blir lätt frustrerade när dom inte får till det dom tänkt sig. Så i helgen har vi diskuterat det här med att saker och ting i bland tar längre tid och i bland så stöter man på problem så man måste hitta nya vägar. Mitt liv har varit väldigt mycket så senaste åren. 
Motgångar som avlöser varandra och ständig problemlösning. Men för var pronlem jag lös har det gått lättare och lättare. Jag har speciellt sista året lärt mig att viktigaste trixet i att ta sig igenom motgångarna är att inte fastna i problemet utan fortsätta framåt även om det är tufft. 
 
Problem vs möjligheter
 
Oavsett vad man har för kort eller lågsiktiga planer så stöter man då och då på problem som sätter käppar i hjulet. Små problem kan bli stora om man lägger allt fokus och kraft på att störa sig på problemet i stället för att konstatera att okej det där funkade inte eller blev inte som jag tänkt mig men vad kan jag göra annorlunda?

Jag ser och hör nästan dagligen folk som stött på olika problem eller kört fast som fullständigt hängt upp sig på motgångarna och glömt bort vad dom egentligen vill och drömmer om. Allt kretsar bara kring det där problemet, det där dåliga som irriterar och upprör på något sätt. En negativ tanke sätter snabbt igång fler negativa tankar och innan du vet ordet av så är det en väldans massa problem eller saker som är jobbigt och inte går som du tänkt dig som inte fanns där innan. Du kommer säkert på sånna situationer när du tänker efter eller hur. I stället för att försöka hitta lösningar skapar man nya problem som inte fanns innan.

Det är så våra hjärnor fungerar det är lättare att fokusera på problemet och ge upp för det är lätt och kråver inget och är inte svårt.  Medan att utmana problemet genom att försöka hitta nya vägar och lösningar kan innebär att vi behöver prova saker vi aldrig gjort innan och det är läskigt och känns svårt.  Därför är det lättare att ge upp och sen älta alla problem man stöter på.  

Att livet inte alltid blir som man tänkt sig är något jag påminner barnen om med jämna mellanrum. Och det är okej att misslyckas för det är ju det vi lär oss av. Hur ska vi veta om något fungerar om vi aldrig vågar prova nya saker?
Ger man upp kommer man aldrig bli bättre, utvecklas eller nå sina mål och drömmar. Och att sitta och sura och beklaga sig över allt det där som är dåligt gör inte saken bättre heller det är också något barnen börjat lära sig. Självklart måste man få bli besviken och ledsen MEN sen måste man bestämma sig för att acceptera läget och i stället fundera på vad det finns för andra möjligheter att komma vidare på. 

I bland kan man inte påverka situationen själv som tex krisen som vi befinner oss i nu som sätter alla möjliga käppar i hjueln för både gamla som unga. Vi får så snällt bara gilla läget och vänta ut det hela men det vi kan göra är att försöka hitta nya möjligheter i problemen. 
Hitta nya idéer och låt kreativiteten få fart, kolla hur andra gör och samla på dig inspiration till det du vill göra. Även om man inte kan genomföra saker nu så kan man ju jobba med planeringen och idéerna. 

Jag och barnen vill ju flytta till något större boende men pga av osäkerheten med jobbet är det ju extra svårt att leta aktivit eftersom jag inte vet om jag har råd med något större om en månad eller två.  Ska vi ge upp den planen då? 
Nej självklart inte jag har ett öga öppet om något skulle dyka upp men att leta aktivit är ingen idé just nu. Däremot kan vi förbereda för flytten genom att rensa ut förråd, skåp och lådor på sånt vi inte vill ha eller behöver. Vi kan möbelera om och piffa upp lägenheten så att den blir mysigare under tiden. Vi har skrivit upp en lista med saker vi vill ha eller behöver både nu och till den dagen vi flyttar. Barnen har lättare för att tappa motivationen och tröttna när det går emot dom så det är viktigt att visa att man kan hitta nya möjligheter i problemen. 
 
E satt i helgen och sparade ner inspiration på fina tonårsrum som hon hittat på Pinterest som vi ska utgå ifrån när vi gör om hennes rum framöver. Hon gillar inte sitt rum och när deras storebror flyttar till högskola eller vad som nu händer så ska K få hans rum och därför har vi två rum som ska piffas upp framöver. Och planen är att börja med E´s rum först, skulle något nytt boende dyka upp innan vi är klara så är ju det bara ett plus för då har vi ju ändå påbörjat det hela och har en plan för hur dom vill ha det i sina nya rum. Det är dessutom roligare att ha något att se fram emot och göra det tillsammans.
 
Så problemet med att hon inte trivs i sitt rum har nu övegått i att vi nu har en plan för vad vi kan göra för att göra en enklare makeover i väntan på att något bättre ska dyka upp. Jag har även tagit hem färgprover till väggarna som är en enkel sak att förändra som gör stor skillnad i båda rummen. Våningssängen ska dessutom bytas ut mot en vanlig säng, skrivbord och en spegel ska också inhandlas för att inte tala om alla inredningdetaljer som jag nu lätt kan hålla utkik efter nu när hon sparat ner massa idéer och inspiration på Pinterest. Det gäller att vara kreativ och låta idéerna flöda.
 
 

Tack vare att vi pratar om att man inte ska hänga upp sig på problem man stöter på utan i stället försöka klura ut vad det finns för möjligheter i stället så har alla tre ungarna blivit mycket mer positiva och tjurar inte lika länge när något går imot dom här hemma. S däremot som fyller 19 i år är svårast av dom att peppa på rätt spår för han blir pisse sur och tycker allt är skit när han väl blir besviken. Men i hans fall så låter man han bara va så kommer han efter en stund eller nästa dag och har lite nya idéer kring det hela när besvikelsen har lagt sig och han kommit på lite nya idéer. Det små är inte lika tjurskalliga som sin storebror haha så dom släpper problemet mycket snabbare och börjar klura på nya idéer. Märker att det gjort enorm skillnad på dom båda kring hur dom hanterar problem och besvikelser nu sen vi börjat prata om det regelbundet om att det är upp till var och en hur man väljer att hantera problem som dyker upp. Man måste få bli besviken det är okej men som sagt man får inte låta det ta över så man ger upp. 

Alla problem har lösningar och öppnar för nya möjligheter! Om man vill!
För i bland går kanske inte just det problemet att lösa av olika skäl MEN tack vare att problemet uppstod så öppnas nya bättre dörrar i stället som leder dig vidare så det gäller att inte haka upp sig på ett problem utan försöka komma på vad finns det för andra möjligheter. 
Stoppas vägen när du är ute och går av ett omkullblåst träd vänder du väll inte och går tillbaks utan du kliver antingen över det eller går runt det för att komma vidare eller hur?! 

Det är egentligen inte svårare än vad du gör det till. 
Med andra ord det är ditt val hur du väljer att hantera problemen. 
 
Vill du lösa det men inte vet hur? 
  • Fråga andra om tips och råd.
  • Se hur andra i liknande situation gjort.
  • Googla eller sök på YouTube det finns massor av tips, trix och inspiration på nätet
  • Gå en kurs/utbildning
  • Våga prova dig fram, misslyckande är något att lära av så du vet vad du som inte funkar och vad du kan göra annorlunda nästa gång.
  • Be om hjälp! I bland går det lättare om man hjälps åt och det är okej att inte kunna allt själv. 
Slutligen glöm inte belöna dig och fira dina framsteg. Vi uppmuntrar och berömmer våra barn men det är lika viktigt att peppa och berömma oss vuxna! 
 
 
Kram  V
 

Ett vardagspussel

Hej och välkommen till min blogg! Vem är jag? En ensamstående skild trebarnsmamma som har haft en minst sagt tuff resa med att få ihop vardagspusslet med allt vad det innebär. Genom åren har man samlat på sig en hel del erfarenheter och får ofta frågan hur jag orkat kämpa vidare i alla motgångar och bakslag. Så därför kom jag på idén att starta den här bloggen för att dela med mig om mina tips och erfarenheter. En blogg om hur man får ihop vardagspusslet med familjelivet, jobb och ekonomi. Jag hoppas ni kommer få lite inspiration och tips att ta med er i er vardag. Dela gärna med er av era egna tips och erfarenheter. Kram Veronica

RSS 2.0