Tillbaks till vardagsrutinerna och hur man får tummen ur


Sista dagen på augusti och nu är sommarlov och lata dagar på stranden slut. 
Japp då har skolan dragit igång sen nån vecka tillbaks och vi börjar hitta tillbaks till vardags rutinerna igen. 
Även om jag har jobbat i sommar så är det ju skillnad på hur dagarna ser ut när barnen är lediga eller är i skolan så är det ju. Ni som har barn vet vad jag pratar om. 
Att få dom i säng tidigare, läxor som ska göras varvat med fritidsaktiviteter osv. 
Nu är det bara K som har fritidsaktiviteter han ska köras till då han nu är helt fast i gokartkörning och börjat tävla. Så det har blirivt mer turer ner till Kungälv där han tränar. Men som han utvecklas ungen då helt galet. Han har verkligen hittat sin grej och det är så kul att få ta del av hans resa.  
Till detta ska han även börja på fotboll är planen men håller på att undersöka om det funkar med deras träningstider eller om det krockar. 

E därimot har snart svart bälte i shopping haha. Nä riktigt så illa är det inte men hon åker gärna till köpcenter och kollar även om hon inte alltid köper något. Så nu har man någon som gärna hänger med som sällskap och smakråd när man ska ut och handla haha.  Hon är väldigt noga med att hålla koll på sin budget och planerar sina inköp noga vilket jag är imponerad över för fick hon pengar av farmor tex så skulle hon köpa något för dom till varje pris även om det egentligen inte räckte till något hon önskade sig. Så hon var en riktig slösa när hon var mindre mot i dag då hon sparar och tänker igenom sina köp. 
 
Själj har jag lagt en del pengar på blommor i vår och sommar som jag tyckt varit mysig att pyssla med. Nu har sommarblommorna börjat göra sitt och det är dags att byta ut mot höstblommor i vissa krukor.  Zinkkannan ovan är ett loppisfynd från i sommar och blommorna är ifrån Kullenshandelsträdgård/ Blomsterlandet. Kul att kunna ge nytt liv till gamla saker. Gillar ni att återbruka och fynda på loppisar?
 
 
Lilla Smulan en av våra kattungar som är en riktigt liten livsnjutare.
 
Ja då var skolan igång igen och vi har börjat hitta tillbaks till vardagsrutinerna igen. Barnens rutiner är de samma som tidigare men mina egna rutiner är en ända röra just nu.  Det är fasen inte lätt att rodda en stor familj även om barnen är stora och självgående till största delen. 

Grejen med att bli sambo och slå ihop två familjer är ju att det är mycket som måste anpassas och fungera. Vissa delar funkar smidigare än andra så är det ju men i vårt fall är det som att jobbar i en uppförsbacke som inte tar slut. Jag har nog nämt det tidigare men vi är väldigt olika jag och P. 

Jag är driven och vill få saker gjort medan han är raka motsatsen. Han har massor av idéer men att fullfölja dom och få saker och ting gjort är inte hans starka sida. 
Det mesta är jobbigt och tråkigt och skjuts upp med motiveringen att dygnet har bara 24 timmar. 

Japp det har det men alla har vi saker att göra men det är ju hur man väljer att lägga upp sina dagar som är avgörande för hur mycket man får gjort. Får man mer tid av att skjuta upp saker är frågan?
 
 
Ett tips som ofta dyker upp på Youtube är att man ska ställa en timer på tex 10 minuter och sen städa och plocka undan, vika/sortera tvätt eller vad man nu behöver göra under denna tiden. Att man avsätter 10-15 min eller mer om man känner för det till att ta tag i de där tråkiga måstena. 10 minuter låter kanske inte så mycket men texsta och ställ mobilen på 10 minuter och börja sen plocka undan i köket, rensa den där byrån du samlat saker i eller vad det nu kan va och jag lovar att du blir förvånad över hur mycket du hinner på endast 10 minuter. 

Tänk dig då om du kan göra detta en gång varje dag så får man faktiskt gjiort en hel del och ännumer får du gjort om du ökar på tiden. 
 
 
Mina rutiner är inte helt i box ännu men jag jobar på att hitta mina nya rutiner nu när jag inte jobbar lika mycket på Willys. Blir mest eftermiddags/kvällspass och nån helg. Så de dagarna jag har jobb på eftermiddagen/kvällen så behöver jag ha koll på vad jag måste hinna med innan jobbet och ha någon form av plan för den dagen. Att försöka få med ungarna på att hjälpa till att hålla ordning är en utmaning det också och ni som har tonåringar känner nog frustrationen över att man får gå och plocka och tjata på dom varje dag. 
Att få tonåringar att bli motiverade och hjälpa till är ett kapittel för sig så har någon tips på hur man får  fart på dom tar jag tacksamt emot dom. 
 
När det gäller P har jag faktiskt gett upp att tjata och påpeka vad som måste göras det är ingen idé.  Det tråkiga är att hans röra och lathet går ju ut över oss andra i många fall. Det skär sig ordentligt när jag vill försöka hålla ordning men han inte bryr sig och hjälper till. 
 
Att tjata funkar inte på varken han eller ungarna. Men när dom sitter och beklagar sig över ditten och datten så kan man ju påminna dom om att väljer man att inte ta tag i sakerna alls och bara skjuta upp allt så blir det ingen förändring till det bättre heller. Det är ju ett val man själv gör.
Och om man nu tycker att man inte hinner på dagarna så bör man fundera på vad man lägger sin tid på efter jobb och skola. Ja menar dra av 8 timmars sömn och arbets och skoltid vad har du kvar då?

Kan man inte avsätta en liten stund till vardagsysslorna är det något som inte fungerar. Och faktum är att ju mer man skjuter upp dessto mer blir det att ta tag i när man tillslut måste ta tag i det och då måste man plötsligt lägga mer tid på det än vad man hade behövt från början. 

 
Efter utbrändheten har det här med att planera så man har koll på vad man ska göra och får tummen ur blivit A&O för mig. Att faktiskt skriva ner allt man har på gång och saker man måste hinna med så man inte går och har allt i huvudet för du glömmer tillslut när det blir för mycket. 

Att ta tillvara på dagarna och styra upp dom så dom flyter på någolunda även om det är fullt schema vissa dagar. Vardagspusslet blir så mycket enklar då och jag kan slappna av och ladda om mycket lättare. 

Just nu är det fullspeckat schema för min del, mycket som ska ordnas med nu när skolan dragit igång igen. Jag har haft fullt upp med mitt eget pluggande som nu är klart och jag väntar besked om jag blivit godkänd i. Har börjat med nästa projekt eller delmål lite smått in i mellan vardagspusslet med familjen och alla måsten.
 
I dag har K tävling så det blir att fixa middag tidigare så vi slipper stressa när vi ska iväg sen. Förr förra gången när vi skulle ner och träna tog vi Donken på vägen ner för att spara tid men då han han inte smälta maten och blev åkasjuk första heaten när han körde  stackarn haha. Så det misstaget gör vi inte igen utan får planera in att äta lite innan vi åker dit. 

Ha det gott hörni.


 
Kram V

Ett vardagspussel

Hej och välkommen till min blogg! Vem är jag? En ensamstående skild trebarnsmamma som har haft en minst sagt tuff resa med att få ihop vardagspusslet med allt vad det innebär. Genom åren har man samlat på sig en hel del erfarenheter och får ofta frågan hur jag orkat kämpa vidare i alla motgångar och bakslag. Så därför kom jag på idén att starta den här bloggen för att dela med mig om mina tips och erfarenheter. En blogg om hur man får ihop vardagspusslet med familjelivet, jobb och ekonomi. Jag hoppas ni kommer få lite inspiration och tips att ta med er i er vardag. Dela gärna med er av era egna tips och erfarenheter. Kram Veronica

RSS 2.0